Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стоименова: Рецептите по Вайбър не са електронно здравеопазване

Проф. Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС
Постепенно се нормализира снабдяването с маски и дезинфектанти в аптеките, другите проблеми обаче остават, коментира пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Кои са проблемните ситуации, възникващи в аптеките в епидемичната обстановка

„Знаете, че имаше призив към пациентите, за да се ограничат контактите, да не посещават личните лекари. В голяма част от случаите те лекуват по телефона, изпращат пациентите си с рецепти по Вайбър, които обаче в никакъв случай ние не можем да счетем за рецепти и електронно здравеопазване, което всички чакаме от поне 20 години.

Съответно фармацевтите не могат да дават лекарства без рецепта и връщат пациентите. Или пък е предписано едно лекарството по търговското му наименование и фармацевтът, за разлика от колегите си в другите държави в Европейския съюз, не може да прави генерична замяна. Тази замяна, която предизвика и разбуни доста духове напоследък. И затова пациентите се връщат ненужно, бих казала, тъй като на практика щеше да се предостави възможност за избор между няколко еквивалентни продукта“.

Проф. Асена Стоименова обясни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

Може ли снимани на телефона рецепти и изпратени по Вайбър или чрез други приложения да се ползват легитимно в аптеките

„Няма как да се ползват легитимно в аптеките, защото не е това законодателството. Не може веднъж общопрактикуващите лекари да цитират законодателството, а следващия път да призовават към нарушаването му. И сега рецептите на хартиен носител съдържат често грешки при предписване, има липсващи атрибути и на практика всеки един фармацевт, ако се формализира, може да откаже да ги изпълни“.

Тук обаче, това, за което ние призовавахме в условията на извънредно положение, бе да не се формализират колегите, да се прояви гъвкавост, посочи Стоименова, като отбеляза, че този подход не се оказал най-добрият вариант за фармацевтите:

„Хвърлиха се проверки срещу колегите в аптеките, по 5-6 институции проверяваха наведнъж и това в условията на извънредно положение, които не са нормални… Не мисля, че е адекватно на ситуацията“.

Ако спази законовите изисквания, фармацевтът трябва да откаже да изпълни рецепта, която му е показана по мобилно приложение, а ако я изпълни, става нарушител, обясни проф. Стоименова:

„Формално е неизпълнение на закона…..Разбира се, че би могло да има последствия, особено когато няма атрибутите, няма оставена рецепта…. Какво пречи на този пациент да обиколи 20 аптеки с тази вайбър-рецепта и да се презапаси с лекарства  и някой друг  пациент, който ще има в конкретния момент нужда от точно тези лекарства, няма да може да ги получи.

Как фармацевтът ще се увери, че тя е предписана от лекар, как ще се свърже с този лекар, дали ще има УИН на тази рецепта, по какъв начин ще го идентифицира… Много са въпросите“.

Затова тя призова пациентите да се снабдяват с рецепти  и да помолят лекарите да посочват и генерици при изписването на рецепта, за да има избор при липса на определен медикаменти:

Вземете си рецепта, отидете на лекар - той е този, който трябва да поеме отговорност за вашето диагностициране, лекуване и да проследи лечението.

И още нещо - изискайте от вашия лекар да предпише генерично, защото лекарите имат право да предписват генерично. Друг е въпросът защо не го правят“, апелира професор Стоименова. Тя посочи, че на аптеките скоро ще има и плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!