Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Чолаков: Споровете между институциите продължават и в кризата, такава е човешката природа

доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Виждаме поредния опит на президента да побутне управляващите да вземат по-рационални мерки. Румен Радев адресира директно страховете на бизнеса, на наетите лица“. Това коментира пред БНР политологът доц. Петър Чолаков.

Според него човешката природа не се променя и в такава обстановка, затова и междуинституционалните спорове продължават в кризата:  

В такова време трябва да сме по-малко емоционални и повече рационални“.

В предаването „12+3“ доц. Чолаков подчерта, че депутатите е трябвало да бъдат публично засрамени, за да размислят за заплатите си:

Коронакризата промени политическия живот у нас – и партиите, и дневният ред отидоха на заден план. Важните теми си остават важни, но отидоха на заден план... По отношение на промените в законодателството заради закона за извънредното положение възниква въпросът дали няма да се ограничат сериозно правата на българските граждани. Ако кризата не бъде овладяна и извънредното положение не бъде отменено, можем да видим всякакви девиации. Не можем да очакваме, че ще е реалистично прекратяването на извънредното положение след 13-и май“.

По думите на политолога е спорно решението да се дава прекалено голяма власт на Българската банка за развитие, „защото репутацията ѝ не е безупречна“.

За него „опозицията е в глуха защита в парламента“ и е редно да бъдем толерантни към управляващите и решенията, които взимат, защото „дори в развити демокрации има лутане спрямо мерките“.

Доц. Петър Чолаков подчерта, че истинските спасители са тези, които се борят за човешкия живот – лекарите

Интервюто с доц. Петър Чолаков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна