Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмният директор на Дома на киното Стефан Прохоров:

Не е нужно да има епидемия, за да си дадем сметка, че световната култура е достъпна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Домът на киното има предложение, което да ни помогне да направим по-смислено и ведро всекидневието си, преминаващо в условията на изолация, давайки шанс на кинолюбителите за свободен достъп до качествени филми  - три месеца кино на една ръка разстояние по всяко време.

„Да си дадем сметка, че не е нужно да има епидемия или нещо друго, за да се сетим, че световната култура е достъпна около нас, ужасно много и ужасно лесно, постоянно. И в това извънредно време можем да се докоснем до тези възможности, често безплатно“.

Дори и най-запалените почитателите на седмото изкуство, които не пропускат заглавие, може да намерят нещо за себе си. Програмният директор на Дома на киното Стефан Прохоров разказа пред БНР, че вече са част от инициативата за даване на безплатен достъп до платформата за стрийминг на филми MUBI.

За целта е достатъчно да заявите своето желание да станете член на виртуалния клуб на Дом на киното на електронен адрес press@siff.bg – и ще получите линк за достъп към богатата библиотека на MUBI, обясняват от културната институция.

MUBI се различава от обичайните платформи, подчерта Стефан Прохоров:

„Първото е, че има специфично съдържание  - MUBI работят със специален кураторски екип от филмови критици и журналисти, които постоянно подбират програмата на този сайт.

Това не е сайт, който функционира като голяма библиотека, в което ти просто влизаш, знаеш какво търсиш и го намираш.  Това е място, в което влизаш и откриваш това, което не си знаел, че търсиш“.

„Може да намерите както филми на съветското киното 30-те години, така и следвоенно японско кино, може да намерите специален поглед към някой от непознатите филми от „Берлинале“ от тази и миналата година, които трудно стига по-широко разпространение, може да видите филми на европейски и латиноамерикански режисьори, които няма как да бъдат широко разпространявани поради факта, че това са специфични филми, понякога за специфична публика“, даде пример Прохоров.

„Тук не може винаги да си изберете всичко, защото MUBI работи така: всеки ден един филм бива добавен в програмата и всеки ден един филм изчезва от нея -  тоест един от тях ще бъде различен.

Три месеца платформата ще бъде безплатна.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна