Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Костов: Прогнозите на МФ са оптимистични, има риск от грешки при планирането на политики

Според него трябва да бъде създаден икономически съвет за анализи и прогнози

Снимка: Ани Петрова

„Прогнозите на Министерството на финансите са една идея по-оптимистични, отколкото на останалите страни. Това може да доведе до грешки в планиране на бъдещите политики. Правителството прогнозира ръст на безработицата от 2,2%, а за март вече този брой безработни вече го има. През първите три месеца на годината ние стигнахме този лимит“. Това заяви пред БНР икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

Има огромен риск в България да се повтори ситуацията с кризата от 2009 година, когато в България бяха изгубени 400 000 работни места. За това предупреждават синдикални експерти в прочита, който правят на предприетите от управляващите социално-икономически мерки в извънредната ситуация заради коронавируса.

Според тях мерките са достатъчни, ако се възприемат само като първи етап от ангажираността на правителството към социалните системи и икономиката. Има необходимост от надграждане с втори пакет от нови мерки – останалите страни в Европейския съюз заделят средно около 10% от БВП за мерки, а ние малко над 2%.

Над 40 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение. До края на годината според синдикалните прогнози те могат да достигнат 350 000 души и да не стигнат парите за всички, които имат право на обезщетение за безработица.

В предаването „12+3“ Любослав Костов подчерта:

Ако не се вземат допълнителни мерки от правителството, БВП на страната ще намалее с над 10%, което в абсолютни изражения е 10 млрд. лева, което за малка отворена икономика като България е значителна сума. Не можем да си позволим в момента да бездействаме, дори на цената на поемането на нов дълг. В момента международните спредове по този дълг са много ниски“.

Според Костов добре би било създаването на икономически съвет, в който бизнес, синдикати и академични среди да изказват мнението и да правят прогнози, анализи, за да подпомогнат работата на Министерство на финансите и на парламента. 

Интервюто с Любослав Костов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!