Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анета Попиванова

Този вирус не засяга плода и новороденото, не преминава през кърмата

Снимка: https://pixabay.com/

В условията на пандемия от коронавирус отбелязваме Световния ден на здравето. Д-р Анета Попиванова е един от медиците, отдали живота си в грижата за най-малките пациенти - новородените. Тя е педиатър-неонатолог в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Предизвикателствата пред всички са от най-различен характер и са много остро поставени. Затова е много важно родителите да запазят максимално спокойствие и да бъдат много разумни в своите действие. Много търпение и сила пожела на всички свои колеги д-р Попиванова, защото тези качества ще са необходими, за да преминем през това изпитание по възможно най-достойния начин. По отношение на риска за бебето от новия коронавирус, тя обясни:

"Към момента знаем, че този вирус не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките. Има много сериозни препоръки тогава, когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели по-леко, и когато е по-тежко."

Д-р Попиванова припомни, че майчината кърма осигурява най-стабилната и добра защита спрямо респираторни инфекции в ранната детска възраст. В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контакта й с новороденото се определя в зависимост от нейното състояние. Размяната на кърма в сегашните условия не е препоръчителна. Макар и коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност. 

Още от съветите на неонатолога д-р Анета Попиванова за храненето на новородените, за поведението на майките и превенцията от Covid-19- очаквайте в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8 часа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна