Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпуска 15 млрд. евро за борба с коронавируса по света

| обновено на 07.04.20 в 16:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС ще осигури над 15 млрд. евро в помощ на партньорите си по света за борба с коронавируса, съобщи във видеообръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че страните-членки ще изпратят още средства в дух на европейска солидарност. Те ще бъдат насочени към неотложните нужди в здравния сектор. Това ще помогне на икономиката на тези страни, както и за запазването на работните им места.

Фон дер Лайен подчерта, че пандемията може да бъде победена само в глобален мащаб. 

Утре колегиумът на комисарите ще приеме пътна карта за изход от пандемията, съобщи говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. Като основен инструмент за икономическо възстановяване той посочи европейския бюджет:

„Това е инструмент, който всички познават и приемат. Той ще позволи да се гарантира, че инвестициите, които трябва да се освободят, ще се насочат към целия ЕС, а не в определени страни, вместо в останалите. Съществува това измерение за максимално географско покритие, което да ни помогне да избегнем фрактурите между страните-членки, за да се гарантира, че възстановяването ще е еднакво в цялата общност“.

Мамер определи като „добра първа стъпка“ факта, че Австрия и Дания са уведомили останалите страни членки, че възнамеряват поетапно да вдигнат карантината. Той добави, че тези мерки трябва да се вземат координирано от държавите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени