Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Служител на Софийския районен съд с положителна проба за Covid-19

Софийски районен съд
Снимка: Ани Петрова

Служител в най-големия съд - Софийският районен съд, е дал положителна проба за коронавируса, стана ясно по време на редовното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На него съдебните кадровици обсъдиха работата на съдилища в страната по време на удълженото до 13 май извънредно положение.

Това е вторият известен случай за заразен с Covid-19 в съдебната система, след като миналата седмица от Върховния административен съд (ВАС) съобщиха за заболял върховен магистрат.

Смекчаване на предпазните мерки в съдилищата

Обсъжданията за това как съдът да поразхлаби продължаващите от почти месец предпазни мерки търсеха баланс между интереса от работещо правосъдие и опазването на здравето на съдии и съдебни служители.

Това, което след няколкочасови дебати реши Съдийската колегия е, че започва обявяването на решения по написани дела и публикуването им на интернет страницата на съответния съд.

Вдигната беше забраната за образуване на дела, като решението за образуване на дело ще е на административния ръководител.

Лекото отваряне на съдилищата ще е при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса и при продължаваща забрана за достъп до съдебните сгради и струпване на хора, решиха още съдебните кадровици.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от