Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР представя в подкаст уроци по музика за ученици

Снимка: Радостина Билярска

В дните, в които училищата затвориха врати, а учениците учат през различни образователни платформи, Българското национално радио съвместно с Министерството на образованието и науката разработи общо 24 урока по музика за всички класове. 

Уроците са обособени в отделен подкаст, достъпен на сайта на БНР и са подходящи както за децата, така и за техните родители.

Отделните уроци са отделени по класове и съответстват на учебните програми. В уроците за най-малките основната тема е пролетта.

Музикалните уроци дават познания за традиционния българския фолклор и традиционните пролетни обреди и празници - хамкане, лазаруване, "кумичане", Еньова буля.

В уроците по музика има етнографска рубрика, която пренася учениците в различни точки на света. Отвежда ги например на остров Нова Гвинея и запознава децата с обичаите, детските игри и любопитни факти за местните жители.

В онлайн уроците по музика учениците могат да научат какво е форма, съдържание, фраза, дял и структура на музикалното произведение, получават познания за основното музикално изразно средство - мелодията, задават се въпроси с примери от класически произведения.

Освен научните музикални познания, са включени различни рубрики, например тази на дългогодишния водещ на музикално предаване Тома Спространов, озаглавена "От сол до рокендрол".

В уроците по музика намират отговор и въпросите като какво е поп музика, кавър версия и музикален хит. Уроците запознават учениците с различни музикални стилове и течения - реге, рок, диско музика, хеви метъл.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от