Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръча частните детски градини да не искат такси в периода на извънредното положение

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча намаляване или пълно отпадане на таксите в частните ясли и детски градини за семейства, останали без доходи за времето на извънредното положение в страната. Вчера Министерството на образованието също излезе с препоръки след излъчен репортаж в програма "Хоризонт".

При омбудсмана са постъпили писмени жалби и телефонни обаждания, в които родителите съобщават за поискани от директори на частни ясли и детски градини такси. Чрез имейли те са уведомени, че ако не заплатят част от месечната сума, децата им няма да има къде да се върнат след края на извънредното положение, каза за "Хоризонт" Диана Ковачева: 

"Затова в моята препоръка настоях да бъдат намалени съответно таксите, които родителите да заплащат, а за онези родители, които са останали вкъщи и са в неплатен отпуск и всъщност нямат възможност да заплащат никакъв размер на таксата, тези такси изобщо да не бъдат начислявани".

Според Ковачева трябва да се отчетат както трудностите, свързани с въведеното извънредно положение и непосилната финансова тежест за семействата, останали без доходи, така и фактът, че детските градини реално не предоставят на семействата договорената услуга за отглеждането на децата им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени