Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пловдивски ДКЦ-та вече правят тестове за Covid-19

| обновено на 07.04.20 в 17:55


В три пловдивски ДКЦ-та – Второ, Пето и Седмо вече се правят тестове за Covid-19, съобщи кметът Здравко Димитров. Продължават и усилията на градския кризисен щаб за оборудването на двете общински болници Св. Мина и Св. Пантелеймон с медицинска апаратура и кадри. 

Председателят му д-р Калин Калинов отправи апел към дарители да помогнат със средства и техника на двете лечебни заведения. Той разчита и на солидарността на колегите си в помощ на двете общински болници. На този етап лекари от ДКЦ-тата са заявили готовност да бъдат командировани в двете лечебници. 

Кметът Здравко Димитров се надява общинските съветници в четвъртък да свалят тавана от 20 хиляди лева на получаваните от общината дарения в битката с КОВИД -19, защото има фирми и хора, които са готови да предоставят и по- голямо финансиране. 

Той очаква също подкрепа на сесията в четвъртък на предлаганите от администрацията му антикризисни мерки за отпадането на тротоарното право или общинските наеми в периода на извънредното положение.

Заместник – кметът по социалните дейности Анести Тимчев съобщи, че над 7 700 пловдивчани получават социална услуга, а общината е готова да осигури работни места за над 1000 души като социални работници. Освен работа, ще създадем комфорт на 1000 възрастни хора или хора в неравностойно положение, добави той. 

В момента се работи и по още социални мерки като целта е да бъдат подпомогнати над 9000 души.  Ако това се случи Пловдив ще бъде на първо място по брой на социално – обгрижените хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия