Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Сачева чака тълкуване по схемата 60:40

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева заяви, че приетата вчера от Народното събрание поправка по схемата за подпомагане на бизнеса 60 на 40 е твърде обща. Днес са поискани тълкувания, за да се направят корекции в правителственото постановление, свързано с измененията.

„Той е твърде общ и затова ние днес сме поискали конкретно тълкувание. Начинът, по който ние разбираме предложението, което е направено от законодателя, е да се покрият 60 процента от осигурителния доход на лицето и 60 процента от осигуровките, които са за сметка на работодателя“, каза Сачева.

„Очакваме обаче пак още веднъж да получим конкретни тълкувания. Съответно ще предприемем мерките за промени на постановлението на Министерски съвет. Бързам да предупредя, че всички подадени дотук заявления, ще бъдат служебно коригирани, така, че няма да има нужда никой, който до момента е подал заявление, да прави каквито и да било допълнителни действия“, добави социалният министър.

Деница Сачева отговаряше на въпроси на бизнеса в рамките на уебинар. Тя съобщи, че до вчера подадените заявления по схемата са 643, като кандидатстват предимно малки фирми и интерес от  промишлените предприятия няма.

Освен това стана ясно, че все още Европейската комисия не е дала разрешение за предоставянето на държавната помощ по мярката, но се очаква това да стане скоро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна