Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ева Майдел: Кризата създаде симетричен шок с асиметрични последствия

Снимка: БГНЕС

Има прозорец на възможност членките на Европейския съюз да осъзнаят, че целите и идеите ще са толкова амбициозни, колкото е размерът на средствата, които ще отделим за следващите 7 години. Ние знаехме, че икономистите на ЕС очакваха рецесия до края на годината, но тя се случва много по-рано. Сега е важно да стане видимо, че ЕС е не само бюрокрации и регулации и че в този момент, можем да се обединим. Но ЕС няма особено правомощия“. Това коментира пред БНР евродепутатът от ЕНП Ева Майдел.

Тя уточни, че членките вече се възползват от помощите, които ЕС предоставя:

„Много от мерките зависят от инициативността на държавите... Тази криза създаде симетричен шок, но има асиметрични последствия. Затова трябва да имаме различни мерки и инструменти, с които да боравим. Всички сме ударени по различен начин“.

В предаването „Нещо повече“ Майдел заяви, че е важно да имаме европейско излизане от ситуацията, да има предвидимост:

„Европейският отговор трябва да дойде възможно най-скоро. Има вече има държави с отговори за излизане от ситуацията. Това трябва да се случва във все повече членки, но да става координирано. Само тогава ще дадем предвидимост за бизнеса и за гражданите“.

Интервюто с Ева Майдел можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от