Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туроператори искат целеви безлихвени кредити

Целеви безлихвени кредити към туроператорите у нас с отложено плащане на главница. Това предлагат от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти заради големия брой предплатени и нереализирани туристически пакети от потребители.

105 фирми членуват в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Проучване сред членовете на организацията показва, че общата сума по предплатените и нереализирани туристически пакети в това число депозити и пълни суми за периода 13 март - 31 май тази година възлиза на 44 милиона лева. Общият брой засегнати потребители от отменени туристически пакети е 80 хиляди.

По експертна оценка за целия пазар у нас общата сума по предплатени и нереализирани туристически пакети за периода 13 март - 31 май възлиза на 250 милиона лева.  Засегнатите потребители са над 200 хиляди души.

Като отчита обема на постъпващите запитвания на потребители за отмяна на резервации до края на сезона, АБТТА прави прогноза, че за периода след извънредното положение 1 юни - 30 юни ще става дума за обща сума на туристическите пакети за целия юни от 80 милиона лева, а общият брой засегнати туристи ще е над 100 хиляди души.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от