Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната община губи 1,3 млн. лева от неработещите детски ясли и градини

Детска градина в София
Снимка: БГНЕС

1,3 милиона лева е загубата за Столичната община от неработещите през последния месец детски ясли и градини. Това съобщи за "Хоризонт" заместник-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов. Целият персонал на детските заведения в столицата, който в момента е в платен годишен отпуск, ще получи пълните си възнаграждения.

Загубата от приблизително 1 300 000 лева е направена на база брой обхванати деца със средномесечна такса 30 лева, а не пълната - от 60, тъй като в детските заведения има голяма социална квота, обясни Чобанов.

На този етап не е възможно онлайн обучение за подготвителните групи в детските градини, посочи още Чобанов и уточни, че са водени разговори с Регионалното управление на образованието, но засега няма разрешение за осъществяването му.

 "За момента нямаме зелена светлина за начало на такива действия. Освен това нека все пак да отчетем факта, че капацитетът на училищата е по-голям в това отношение от този на детските градини, т.е. това опира и до въпроса имат ли реалната възможност детските заведения да започнат такива занимания. Убеден съм, че и да се получат при някои деца известни разлики с техните връстници от групите, които са в училище, те лесно могат да бъдат преодолени", каза за "Хоризонт" заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.    

В момента тече кандидатстването за ясли и детски градини в София. До 11 май родителите могат да пренареждат предпочитанията си. Не се предвижда удължаване на сроковете заради извънредното положение.

 "Ще провеждаме класирането на база обстоятелствата към момента на самото класиране, така че това мога да посъветвам родителите - да генерират коректно информацията към датата на кандидатстване", допълни заместник-кметът по образованието.

От Столичната община обмислят как да улеснят родителите при записването на приетите деца. Досега практиката изискваше всички документи да бъдат предоставени на директора на яслата или градината. Сега ще бъде направен опит всички документи, които е възможно, да бъдат проверени служебно.

 "Мога да кажа, че търсим и ще постигнем вероятно голяма степен на готовност тези обстоятелства, които могат да се проверят служебно, а те не са малко, да ги проверим служебно, т.е. там родителите въобще да нямат ангажимент да подават тези документи. А за останалите, които няма как да бъдат служебно удостоверени - здравните картони на децата и други, да се носят не сега в двуседмичния срок, а впоследствие, когато се нормализира работата на системата. Така че ще направим всичко възможно в рамките на това, с което разполагаме като инструменти, да облекчим процеса и от друга страна да не ходят родителите в детските заведения в рамките на тази кампания, която трябва да протече за записване", изтъкна Тодор Чобанов.      

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от