Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Има вариант България да приеме евроквалификацията за ОИ

Теодор Георгиев, Слави Бинев, Фарзад Золхадри и Димитър Михайлов (от ляво на дясно).
Снимка: Българската федерация по таекуондо (WTF)

„България остава домакин и ще приеме световното първенство за младежи през есента. Разбира се, ако нещо друго не дойде и не обърка плановете. Генералната асамблея също ще бъде проведена у нас. Заради пандемията от коронавирус беше отложена европейската квалификация за олимпийските игри, която трябваше да се проведе в Милано. Сега обсъждаме вариант и тя да бъде проведена в България. Идеята е да се състои след шампионата на планетата. Това състезание е в друга възрастова група и няма да навреди на световното., това заяви специално за БНР президентът на Българската федерация по таекуондо (WTF) Слави Бинев и допълни:

„Ние можеше да бъдем домакини на тази квалификация, но след разговор с министър Кралев, решихме да не поемаме този риск заради нарастващата опасност от Covid-19. Ние все още не сме отказали провеждането и на Мултиевропейското първенство между 4 и 7 юни. Виждате, че ние в доста по –скорошен план очакваме всичко това да приключи. Аз съм в непрекъснат контакт със световната федерация. Ако до есента света не се справи с този проблем, ние трябва да мислим не за състезания, а за оцеляването на човешкия род“

Българската федерация по таекуондо организира инициатива в подкрепа на медиците на България, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

„Това е най-важната професия в нашата страна в момента. Аз очаквах доста повече състезатели да се включат. Ние имаме около 180 национални състезатели във всички възрастови групи. Очаквах над 200-250 видеоклипа. Очаквах да се включат и хора извън тези гарнитури, но това се случва за първи път. Наистина би било страхотно, ако още хора се включат“, сподели Слави Бинев.

Освен това таекуондото беше първия спорт у нас, който заедно с художествената гимнастика въведоха модата на онлайн тренировките.

„Ние, заедно с художествената гимнастикаq бяхме първия спорт, който направи онлайн тренировки. Нашият пример последва и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Освен това таекуондото направи нещо голямо и в международен план. За първи път се провежда онлайн европейско първенство, което е открито и в него ще могат да участват и състезатели извън Европа. То ще е за дисциплината пумсе. България ще има представители в него“, завърши Бинев.

Цялото интервю с президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!