Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още от Аларма с „Плодът на познанието“

Седмица след разговора с Нева Мичева за литературния особняк Сесар Айра, онлайн рубриката за литература „Още от Аларма“ отправя поглед към образователния (и бунтарски, и цветен и освобождаващо смешен) комикс на Лив Стрьомквис „Плодът на познанието“.

Яна Пункина и Цветан Цветанов канят Манол Пейков на дълъг и напоителен разговор за книгата, която разбива вековни табута и поднася някак леко и на игра куп „притеснителна“ за обществото информация. И макар фактите в книгата да са познати на някои читателите, „Плодът на познанието“ прави нещо съвсем ново – свързва точките в една обща картина, която да обедини медицина, културология, политика, феминизъм, хумор и личен опит в достъпен и запечатващ се в съзнанието комикс.

Лив Стрьомквист е шведска карикатуристка, писателка и радиоводеща, известна с комикс-книгите си, политическите си коментари и нестандартното си чувство за хумор. Карикатурите, предаванията и комиксите на Стрьомквист всъщност посягат към сериозни социополитически въпроси от феминистка гледна точка.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна