Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Харолд се стовари върху Фиджи

Сателитно изображение на тропическия циклон Харолд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опустошителна тихоокеанска буря се стовари върху Фиджи в сряда, откъсвайки покриви и наводнявайки гладове, след като остави диря от разрушения на Соломоновите острови и Вануату, предаде БГНЕС.

Тропическият циклон Харолд отслабна леко за през нощта от пета до четвърта категория, но все още блъска Фиджи с ветрове със скорост до 240 километра в час.

Официалната метеорологична служба NaDraki съобщи, че циклонът е бил южно от бреговете на главния остров на Фиджи Вити Леву, но минава по-близо до сушата, отколкото първоначално се очакваше.

Въпреки намаляването на силата си, Харолд остава „изключително опасен“, докато се насочва на изток, заплашвайки да нанесе щети в Тонга в четвъртък.

Снимки и видеа в социалните мрежи показват големи щети в Наусори, точно пред столицата на Фиджи Сува. Множество покриви от гофрирани железни плоскости са изтръгнати от свирепите ветрове.

Главната улица на Ба, в северната част на острова, беше удавена, след като местната река излезе от бреговете си.

„Служители на спешните служби са единственият персонал, на когото е разрешено да пътуват. Всички фиджийци трябва да останат на закрито“, каза премиерът Франк Байнимарама.

Националната служба за управление на бедствията заяви, че жителите по-голямата част от южното крайбрежие, където са много от големите курорти на страната, трябва да се евакуират.

Харолд отне 27 живота на Соломоновите острови миналата седмица, а във вторник се стовари върху Вануату, като унищожи голяма част от втория по големина град в страната Луганвил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!