Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Пейков: Очаква ни своеобразна книжна Коледа след кризата

Издателствата са намалили или замразили новите заглавия, работят само онлайн книжарниците

Манол Пейков
Снимка: БГНЕС

Каузата да помогнем на книгата днес обедини издателства и книжарници в кампанията „Купи една книга”. Идеята е да се подкрепи спасително книгоиздаването по време на извънредното положение, заради което е блокирана и дейността на издателствата. 

Купувайте книги, подкрепяйте най-вече по-малките, бутиковите издателства. Те работят с много малък ресурс и буквално две-три седмици блокаж на икономиката, а то трае вече доста повече, може да ги „бутне” и може да се наложи да бъдат закрити и да приключат дейността си. Всеки разполага с някакъв ресурс. Важно е да си помагаме в този момент”, апелира в ефира на "Хоризонт" издателят и преводач Манол Пейков.

Практически няма работещи книжарници. Може би 5 или 10 процента от физическите книжарници са отворени и те нямат клиенти, защото хората са си по домовете, изтъкна Пейков. 

Работят само онлайн книжарниците, а това е около 20% от оборота на едно издателство, добави той. 

Много издатели изцяло са блокирали работата си и не пускат нови книги. Ако големите издателства обичайно вадят на пазара по няколко нови книги седмично, то сега това се случва веднъж на две седмици. Малките издателства пък изцяло са замразили новите заглавия, сподели наблюденията си Манол Пейков.

Снимка: БГНЕСПейков прогнозира обратен ефект след края на епидемията, когато ще ни залеят огромен брой заглавия и "ще се получи своеобразна книжна Коледа след кризата"

"Издателският процес не може да спре. Договорите си текат. Някои агенти изпратиха формуляри за временно спиране на действията на договорите, за да не губим пари. Повечето книжарски вериги блокираха почти изцяло плащанията, понеже са тежко затруднени. Повечето издателства в момента се издържат от продажби на собствените си сайтове", така описа ситуацията Манол Пейков он издателство "Жанет 45".

Той прекарва дните на изолация между Пловдив и село в Родопите. Смята, че по време на тази пандемия много хора интуитивно започват да се връщат към важните и изконни неща, едно от които е природата, дори да заключени в пределите на града, и снимка на природна гледка в социалните мрежи например моментално получава стотици лайкове.

В издателството на Пейков са преминали към работа на половин работен ден, а машините вместо книги изработват предпазни шлемове.

„Фирми от всички браншове търсят начин да реализират производството си. Включително търговски компании, които продават съвсем друг тип продукти. Това е хубаво на свободната икономика – тя много бързо се пренастройва, гъвкава е и реагира на тези обстоятелства. Вече трети ден продаваме шлемове. Част от тях ги даряваме”, коментира издателят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени