Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Овцевъдите могат да колят животни във фермите, а клиентите - да имат достъп

Искането търговските вериги да продават българска продукция на поне половината си площ ще бъде узаконено с постановление на МС

Снимка: Пресцентър на МС

Земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по области и да заявят своевременно необходимия персонал, който ще им е нужен за прибирането на реколтата. 

Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева и подчерта, че розоберът идния месец „ще ни е първото изпитание“. Тя нарече „добро решение“ направеното по отношение на възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата и подчерта, че необходимите за това умения могат да бъдат усвоени бързо:

"Във връзка с идващия Великден искам да уверя всички потребители и всички земеделски производители, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно, за да задоволи националното ни потребление. Взели сме всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо. За всички земеделски производители – овцевъди, съгласно заповед на Агенцията по храните и по принцип действащото европейско и национално законодателство, всички, които имат съответните условия и по съответния ред - с присъствие на официален ветеринарен лекар - могат да колят животните си във фермите и при тях да има преддостъп на клиенти, каквато е многогодишната им практика. За улеснение на клиентите, в условия на карантина, ще предоставим на МВР списъци с фермите, които имат право да колят, за да могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и се снабдят с българско прясно агнешко месо за трапезата".

64 кланици у нас засега са се възползвали от подкрепата от 7 лева на агне, за да работят с български производители.

Фонд "Земеделие" вече заседава всяка седмица. Вчера са осигурени 30 милиона лева в подкрепа на земеделските производители, от които 5 милиона - за оранжерийното производство, допълни тя. Удължава се срокът и на договорите по инвестиционната помощ в растениевъдство и животновъдство, пусната миналата година. Взето е решение в помощ на местни търговци, които се занимават с продажба на българско оранжерийно производство - домати и краставици.

Танева отказа да коментира становището на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги у нас, което е против предложението да отделят поне 50% от площта си за българска продукция, защото било "пълна с манипулация" и "за всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба": 

"Да, ние ще въведем задължения на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове, с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво задължение, вмешателство в досегашните им канали на доставки, логистика, разпространение. Това минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ".

От ведомството ще предложат законови промени, за да регламентират това. Те са готови и в момента се правят последни редакции, допълни тя.

"Ние сме подготвили проект на постановление на Министерски съвет, а също и законодателно предложение, когато българският парламент започне работа".

Танева заяви, че ве очаква напрежението в отношението с веригите да се отрази на търговията с агнешко по празниците. Част от кланиците имат договори с тези вериги, уточни тя.

"Към момента БАБХ е в най-интензивния си режим на работа със стопроцентова извадка на контрола на определен вид храни като, меса, плодове и зеленчуци", допълни Танева. Министерството събира данни и за хода на цените на храните, за да установи има ли спекула с тях

"Когато съберем достатъчно данни, за да не бъдат те изкривени, ще обявим и, ако намерим данни за такава тенденция, ще я дадем на съответните регулаторни органи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!