Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички срокове за регистрация в бюрата по труда са удължени

Снимка: Pixabay
С 50% нараства броят на сигналите срещу работодатели в Инспекцията по труда. От там предупреждават работниците да не се поддават на евентуален натиск за прекратяване на договор по взаимно съгласие, тъй като това ще ограничи правата им при ползването на обезщетение при безработица. Вече има сигнали и за работодатели, опитали се да фалшифицират подписите на служителите си.

През последните дни средно по около 3000 българи остават без работа и се регистрират в бюрата по труда в цялата страна, показват данните на Агенцията по заетостта. За да се избегнат опашките и струпването на хора, агенцията предлага възможност за подаване на документи онлайн. Въпреки това опашките пред бюрата по труда са от сутринта и не намаляват.

“Всички срокове, които са свързани с правата на осигурените лица, са удължени и ако лице остане без работа по време на извънредното положение и подаде документи за регистрация в Бюрото по труда и за изплащане на парично обезщетение в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, се счита, че няма закъснение и е подал документите си в срок”, казва Полина Маринова -  директор на “Регионална служба по заетостта”, София.

Тя посочи, че е необходимо да се направи регистрация в Бюро по труда и лицата, които искат да получават парично обезщетение, е необходимо да подадат заявление за изплащане на парично обезщетение.
По думите ѝ в сегашната ситуация има четири канала, по които могат да бъдат подадени документите за регистрация в брата по труда.

Какви са тези начини за регистрация в Бюрото по труда - чуйте от разговора на Катя Василева с Полина Маринова в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от