Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Премълчаното за войводата Мълчанков“ – филм за 100-годишнината от убийството на Стоян Мълчанков

Снимка: Личен архив

Стоян Мълчанков е един от героите, дали живота си за запазване на българщината“. Така го представя историкът Николай Борисов, който заедно с журналиста Ивайло Шопски създава филма „Премълчаното за войводата Мълчанков“.

Кой обаче е забравеният герой Мълчанков?

Стоян Мълчанков е роден в село Скребетно, Неврокопско, днешния Гоце Делчев. След като учи в родното си място, получава стипендия от местното църковно настоятелство и започва да учи в Солунската гимназия. Там, по примера на много други революционери от тази епоха, се увлича в борбата за освобождение и присъединяване на Македония към България и дейността на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. През 1903 година взима участие в Илинденско-Преображенското въстание“, разказва Николай Борисов.

Бил е арестуван два пъти. Взима участие в Балканската и в Междусъюзническата войни. Като водач на чета освобождава родното Неврокопско. Негова е идеята и инициативата за изграждането на теснолинейката Септември – Добринище, тя се ползва и до днес. Депутат е в 18-ото и в 19-ото Народно събрание“. Убит е на 22 април 1920 година.

„Смъртта на Стоян Мълчанков се случва на фона на противоборствата в македонската революционна организация. Известен факт е, че той е имал конфликт с един от другите водачи – Яне Сандански“, продължава Борисов.

За документалния филм „Премълчаното за войводата Мълчанков“ се правят сериозни подготовки, а в него се включват над 50 души.

„Започнахме с преките наследници на Стоян Мълчанков. В Костинброд живеят една част от неговите внуци. От там разбрах за неговото дело. След като се запознахме с тях, решихме да уважим 100-годишнината от паметта на войводата с този филм. Работихме в Държавна агенция „Архиви“, в клона на архива в Благоевград, в музея в град Гоце Делчев“.

Срещат се и с Бистра Риндова, която до момента е най-сериозният изследовател на живота и делото на Стоян Мълчанков.

Журналистът Ивайло Шопски разбира за войводата след поканата от Николай Борисов да създадат документален филм. Разказва какво го е впечатлило в историята на Мълчанков:

„Много силно впечатление ми направи как хората от няколко села около Гоце Делчев, като село Кремен, събират лични средства и отиват и откупуват Мълчанков и негови съратници, които са арестувани от турските власти. Това е едно изключително доверие в делото, което са вършили те. Друг интересен момент е, когато Стоян Мълчанков натоварва цялото село Ковачевица, за да ги спаси от турците“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от