Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния: Близо 5 хил. случая на Covid-19, тревога заради много заразени медици

Букурещ, 6 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двадесет и пет процента от румънците, заразени с новия коронавирус, са служители в сферата на здравеопазването, съобщи днес Федерация "Здравна солидарност" в северната ни съседка, цитирана от БТА и румънския Зиаре.

Според синдиката процентът на заразени сред здравните работници е 20 пъти по-висок от този сред останалото население.

Към 7 април 2020 г. броят на потвърдените положителни случаи на SARS-CoV-2 сред работещите в здравеопазването е 1087 души. 25 процента от всички заразени румънци са работещи в здравеопазването, посочва синдикатът.

Късно снощи бе съобщено и за първата жертва в редиците на медицинския персонал в страната - 53-годишен служител на Службата за спешна медицинска помощ в северния град Сучава, който е най-голямото огнище на епидемията в страната.

От здравния синдикат предупреждават, че ако този темп на заразяване сред медицинския персонал се запази, след 27 дни ще бъдат заразени всички служители в сферата на здравеопазването.

Според федерацията основното обяснение на този феномен е липсата на индивидуално защитно оборудване в началото на пандемията. Отчита се също фактът, че медицинският персонал е тестван за коронавируса в по-голям процент от останалата част от населението.

От Федерация "Здравна солидарност" предлагат редица мерки, които да ограничат разпространението на новия коронавирус сред работещите в здравеопазването, сред които –

·  индивидуални средства за защита на всеки медицински служител;

·  тестване на всички здравни работници колкото пъти се налага, както и тестване на всички пациенти, тъй като асимптоматичните пациенти са основен източник на заразяване за медиците;

·  по-добра информираност и подготовка на работещите в сферата за работа с инфекциозни заболявания и др.

Същевременно

броят на заразените с новия коронавирус в Румъния вече приближава 5 хиляди

За последното денонощие броят на заразените с новия коронавирус в Румъния се е увеличил с 344, достигайки общо 4761. Това сочат данните на Групата за стратегическа комуникация на северната ни съседка, цитирани от  БТА.

Смъртните случаи от болестта нараснаха днес до 209. Под интензивни грижи са 162 пациенти. Броят на оздравелите в Румъния е 528.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени