Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъсняло ли е решението за смяна на ръководството на Българската банка за развитие

Георги Кадиев и Мартин Димитров пред БНР

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие заради кредит от 75 милиона лева на дружество, което няма необходимите обезпечения да го получи. Това се случва в момент, когато държавата разчита именно на банката, за да приложи част от мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите, за да посрещнат икономическия удар от кризата с коронавируса. Очаква се капиталът на банката да бъде увеличен със 700 милиона лева, а държавата да издаде гаранции на същата стойност.

Разпореждането на Бойко Борисов дойде, след като преди няколко дни "Капитал" разкри кредит към компанията "Свети Георги груп", свързана с колекторското дружество "С.Г. Груп". Заемът е за повече от 75 милиона лева и вече е вписан в Търговския регистър, показа справка на "Хоризонт". Първите коментари по решението на премиера са също толкова категорични, каквото е и самото то:

"Закъсняло беше! След нещата, които Стоян Мавродиев свърши в Комисията по финансов надзор, аз изобщо не мисля, че трябваше да влиза в ББР. Тази награда, в кавички, да го преместят в банката, беше неразбираема по начало, а и скандалите там продължиха". Това каза финансистът Георги Кадиев, който винаги е имал критична позиция по работата на Стоян Мавродиев и в Комисията за финансов надзор, и в Българската банка за развитие. Мавродиев оглави банката, в момент, когато самата тя се тресеше от скандали, а в една от първите му медийни изяви като неин ръководител заяви:

Георги Кадиев

"Защо е даден кредит на Георги Гергов? Това е нещо, което ние заварваме като наследство. Няма кредити на депутата Делян Пеевски в ББР, които ние да сме заварили като такива или да са ни били докладвани. За пръв път в българска банка има дефиниция - ясно дефинираща кои са политически лица и свързани с политически партии лица, и забраняваща на тези лица да се дават кредити".

Припомням това изказване на Мавродиев, защото в ретроспекция то буди единствено усмивка сред експертите. Под ръководството на Мавродиев отпаднаха лимитите на ББР да раздава големи кредити до 10% от капитала ѝ. Последваха няколко линии, които са близо до максималния нов лимит - 25 на сто. Като "много закъсняло" определи решението на премиера и Мартин Димитров от "Демократична България":

"Особено скандално е в ситуация, в която има 3000 нови безработни всеки ден, и ситуация, в която всеки ден фалират фирми, да не се финансира малкият бизнес, а да се правят подобни съмнителни сделки. Защото вместо 75 млн. лв. за една колекторска фирма, можеха да се отпуснат на 15 000 малки фирми по 5 хиляди лева. Това е проблемът".

И също така - липсата на доверие към банката. Влизането на Мавродиев в ръководството ѝ бе оспорвано от инвеститорската общност, както и от редица политически сили. Причината - работата му в Комисията по финансов надзор, която не направи нищо при кризата с КТБ, въпреки че като инвестиционен посредник всяка банка попада и под нейния надзор, припомни Кадиев:

"Стоян Мавродиев беше политическо назначение, няма никакво съмнение в това нещо. Той не е банкер. Беше депутат от ГЕРБ, беше направен председател на КФН - като депутат от ГЕРБ, и като такъв - политически се премести в ББР. Ако и новото ръководство е такова, тогава имаме проблем".

Задължително е да се направи одит на ББР, допълни Мартин Димитров:

"Аз бих очаквал намеса на авторитетна външна институция, която да направи пълна ревизия на банката".

Мартин Димитров

Кадиев изрази опасение, че не само кредитът от 75 милиона лева може да се окаже проблемен. Възможно ли е обаче, след като доведе до разпореждането на премиера за оставка на целия борд на банката, този кредит да бъде предсрочно изискуем от дружеството:

"Ако вече е подписано и вече е в действие този договор, тогава, най-вероятно, неустойките, които ще има, ще бъдат за сметка на ББР, т.е. кредитът няма да може да бъде върнат. Остава да се надяваме, че фирмата, която го е получила, ще си изпълнява условията по кредита". Той коментира и размера на обезщетението, което са направили, за да вземат такъв голям кредит, тъй като фирмата има съвсем малък капитал и оборот от 2 000 лева. Финансистът предположи, че вероятно единственото им обезщетение са самите кредити, които те ще изкупят от Пощенска банка и от Общинска банка:

"Може да се окаже така, че ББР да стане собственик на лошите кредити на други банки", заяви Георги Кадиев и добави, че това е класически пример за лоша работа на една държавна институция.

В ефира на "Нещо повече" вчера главният икономист на банката за развитие Илия Лингорски обясни какви са били мотивите на банката да отпусне кредита.

Българската банка за развитие е създадена през 2013 година и е правоприемник на Насърчителна банка. Тя не оперира с депозити на граждани и фирми, а обобщено казано предоставя кредитни линии на търговски банки и директно на компании, насочени към различни сектори и съобразени с особеностите на бизнес моделите на различните дружества.

"Това, от което аз се опасявам, е ББР да не се превърне във втората КТБ", допълни Георги Кадиев, като визира предстоящата капитализация на банката за развитие от 700 милиона лева и държавните гаранции, които се очаква да й бъдат издадени на същата стойност. И Кадиев, и Димитров смятат за нецелесъобразно правителството да подпомага бизнеса и гражданите чрез разработените през банката за развитие продукти.

Подробностите можете да чуете от репортажа на Марта Младенова в предаването "12+3".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!