Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на плуването: Отлагането на Игрите е шанс за обновяване на националните отбори

Георги Аврамчев (вляво), Йосиф Миладинов и селекционерът Кристиян Минковски.
Снимка: bgswim.com

През тази седмица трябваше да се проведе държавното първенство по плуване. А след месец и отчетното Общо събрание на федерацията по плувни спортове.

Тези събития по обясними причини няма да се състоят. Както и всички останали турнири в басейните до лятото. 

Президентът на федерацията Георги Аврамчев призна, че вече са в очакване на първия ден без извънредно положение, за да започнат подготовка. Той припомни, че при министъра на младежта и спорта Красен Кралев отлежава писмена молба от няколко федерации веднага след свалянето на мерките за сигурност да им се разреши да започнат подготовка в Белмекен и Спорт палас.

Ние не сме като футболистите - на нас ни трябват най-малко 4-6 седмици за подготовка, преди да участваме в състезания, предупреди той.

Аврамчев припомни, че отлагането на олимпийските игри в Токио за догодина дава шанс на състезателите, които досега не са успели да попаднат в националните гарнитури, да покрият нормативите и да се преборят за участие в бъдещите международни състезания.

Шефът на плуването се оплака, че продължават да получават сведения за плувци в други държави, които водят активна подготовка, въпреки карантината в техните държави. Това ще им даде предимство например на европейското първенство, което се очаква да бъде проведено през август, по негово предположение.

Още подробности – в интервюто с Георги Аврамчев в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!