Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Национален младежки форум с онлайн кампания за активните млади хора

Кампанията „Време за теб“ е резултат от желанието на екипа на Национален младежки форум да се даде пространство на младите хора и младежките организации. Макар и само в онлайн среда. Активно в инициативата се включва председателят на Националния младежки форум Симона Димитрова.

„Слоганът на организацията ни е „Време е младите да вземат думата“. Сметнахме, че и в момента е хубаво младите хора да се развиват. В тази ситуация е много важно младите да останат активни и да реализират идеите си. Да вдъхновяват и хората около тях да оползотворяват времето си, да помагат на останалите“, сподели Симона за предаването „12+3“. 

Първият уебинар е на тема „Младите хора по време на социална изолация“ и участие в него ще вземат двама млади специалисти, разказва още тя: 

„Искаме с първия уебинар да наблегнем на психичното здраве на младите хора. На това как се чувстват в момента. Искаме да им дадем реална оценка за това, че не трябва да се отпускаме, трябва да продължим да работим, да се образоваме и да поддържаме психичното си здраве в добра форма. Поканили сме двама специалисти – един, който вече е лекар, дори преподава медицина, другият е все още студент. И двамата лектори идват от „Асоциация на българските медици“.

За да включат всички социални групи в събитието, от Национален младежки форум са осигурили и жестомимичен превод. За жестовия превод са поканени представители от „Младежката организация към Съюза на глухите в България". 

Симона не крие, че в поредицата уебинари ще бъдат обсъдени и други важни младежки проблеми.

„Следващият уебинар е относно младежките работници. Искаме да представим онлайн инструменти как да бъдеш младежки работник, да помагаш на други млади хора за тяхното развитие като личности или от кариерна гледна точка. Национален младежки форум има 35 обучители. Те са доказани експерти с дългогодишен опит. Това обучение ще дойде от тях“.

Национален младежки форум е съпричастен и към актуалния проблем, свързан със студентските бригади. Според Симона Димитрова става въпрос за проблем с темата за младежките права. Трябва да се обърне внимание на проблема с младежките бригади, защото много студенти са взели кредити, които, за да върнат, ще трябва да спечелят някакви пари от работата си в чужбина. Много от тях разчитат на тези пари и за да се издържат за година напред. Агенциите пък не давали ясни отговори – казват, че всичко ще е наред и няма да се отменят бригадите въпреки обстановката в момента.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от