Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравни медиатори информират рискови общности за коронавируса

Снимка: Личен архив

Над 200 са здравните медиатори в България. Те работят в 131 общини в 27 области. 

В момента здравните медиатори са на терен, в рискови общности.  

Мануш Маринов работи като здравен медиатор към Община Червен бряг. Един от последните му ангажименти е да открие младо семейство, тъй като съпругът се връща от Англия и трябва да го уведоми да спазва 14-дневния карантинен срок.

"В началото хората не бяха толкова дисциплинирани, не бяха научили толкова много за коронавируса и се движеха съвсем спокойно, без да има страх в тях, но последно време забелязах, защото хората са добре вече осведомени, повечето от възрастните хора спазват всички норми, засега", разказва Маринов.

Мануш Маринов помага на възрастните хора като купува лекарства за някои от тях. Разлепил е повече от 350 информационни брошури за коронавируса. "От все сърце ги умолявам да си останат по домовете, това е най-важното. Да спазват хигиенните условия, хигиенните изисквания. Колкото по-често мият ръце и лице, толкова по-добре", допълва медиаторът.

"Спазваме указанията на преките ни ръководители, подаваме ги към кмета на населените места. Той си ги предупреждава по указания, с органите на МВР", уточнява Мануш Маринов.

Предпазни средства за медиаторите са осигурени от Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори". В момента събират средства за купуване на консумативи за здравните медиатори.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от