Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белодробната болница във Велико Търново с дарителска кампания за лечение на Covid-19

До основната сграда на болницата има недосторен корпус, чрез който достъпът на пациенти с Covid-19 може да бъде изолиран.
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Общинската белодробна болница във Велико Търново обяви дарителска кампания, за да изпълни изискванията за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Болницата е специализирана за лечение на туберкулоза и хронични белодробни заболявания и на този етап не може да отдели патока на болните с Covid-19 от останалите пациенти.

20 болни с обострени хронични белодробни заболявания и 9 пациенти с активна туберкулоза се лекуват в момента в белодробната болница „Д-р Трейман“, която обслужва областите Велико Търново и Габрово.

До основната сграда на болницата има недосторен корпус, чрез който достъпът на пациенти с Covid-19 може да бъде изолиран. За конструктивните промени на сградата е обявена дарителска кампания, обясни болничният управител д-р Стела Денчева:

„Сума от 100-150 хиляди лева, която да гарантира изграждането на асансьор, страничен вход, оборудване на тези помещения. Това може да стане в много кратки срокове“.

Белодробната болница няма апаратура и кадри за лечение на тежки случаи на Covid-19, посочи д-р Денчева:

„При лош вариант на ситуацията, ние имаме възможност да разкрием легла само за неусложнени случаи на коронавирусна инфекция“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна