Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Храм "Св. Николай Чудотворец" в Русе прави виртуален благотворителен базар

Средствата ще се използват за неделното училище и за подпомагане на възрастни хора

Повече от 10 години доброволци в Русе организират благотворителен Великденски базар на сувенири. Тази година обаче ще е различно, но все пак базар ще има.

Русенските митрополити - преди Негово светейшество патриарх Неофит, а сега Негово превъзходителство Наум, винаги са подкрепяли и благославяли делото на доброволците, които месеци наред изработват сувенири за празниците и със събраните средства подпомагат неделното училище и нуждаещи се възрастни хора от енорията.

Отец Стефан от храм "Св. Николай Чудотворец" разказва повече за базара и новия му виртуален облик.

"Ограничителните мерки, както променят всичко, така променят и формите на тези дребни неща, които се случват при нас, конкретно базара. Ще го проведем виртуално в интернет. Ще обявим насоките, ще обявим условията."

Средствата, които се събират, се изразходват за обучението на децата в неделното училище и за подпомагане на възрастни хора.

"Потребява се също и за възрастни хора, които имат някаква нужда. Също заделяме и за техните нужди някаква част. Това не са някакви огромни средства, но са достатъчни да функционира тази дейност, да функционира неделното училище", пояснява отец Стефан.

Една от доброволките, от чиито ръце са се родили истински произведения на приложното изкуство, е Мая Петрова. "Майка ми беше доброволец по тази инициатива, аз продължих", споделя тя.

Благотворителен базар се организира два пъти годишно. Между 20 и 25 деца посещават неделното училище.

"Има зала - тя е осигурена от митрополията, за която, слава Богу, не се плаща наем, но всичко останало като ток, вода, парно, консумативи, всичко това трябва да си го поемем ние, включително и заплатата на преподавателя, който се занимава с тях", каза пред "Хоризонт" Мая Петрова.

В края на учебната година за децата от неделното училище се организира екскурзия. Ако искате да видите какво са измайсторили доброволците, посетете Фейсбук страницата на храм "Св. Николай".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от