Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Гацов: Коронавирусът не обича много сърцето

Проф. Пламен Гацов в студиото на програма Христо Ботев
Снимка: Кирил Чобанов

Когато говорим за сърце и пандемията от Covid-19, аспектите са няколко. Първият аспект е до каква степен самият инфекциозен причинител – коронавирусът – уврежда сърцето. Тук новините са добри, доколкото Covid-19 сравнително рядко предизвиква миокардит – т.е. пряко засягане на сърдечната функция. Случаите са единични в света. Например в Италия, където е най-голямото огнище в Европа, има само три диагностицирани случая, които са само вероятни, а не абсолютно сигурни, защото не е потвърдена диагнозата с основния метод миокардна биопсия. Това каза в здравната рубрика на "Нашият ден" проф. Пламен Гацов, началник на Клиниката по кардиология във II градска болница - София.

За щастие, коронавирусът не обича много сърцето.

Другият важен аспект – това е до каква степен хората, които се заразяват с коронавирус и имат предварително сърдечно-съдови заболявания, имат по-голям риск за живота. Тук нещата са по-различни. 

Хората със сърдечно-съдови заболявания имат многократно по-висок риск да получат усложнения, вкл. и смърт, ако се разболеят и от тази инфекция. Колкото е по-възрастен човек, колкото по-тежко е сърдечното заболяване, толкова рискът е по-голям. 

Друг важен аспект. Какво става при хората, които вече имат хронично сърдечно заболяване, но то е стабилизирано и би трябвало да имат периодични прегледи и консултации. Тези хора не могат да останат без наблюдение от кардиолозите си. Тяхното поведение, независимо че са стабилни, трябва да бъде активно, що се касае до връзката с кардиолога. Всички, които приемат стандартни медикаменти, нека продължат да си ги вземат в съответните дозировки.

За съжаление, в големите огнища на Covid-19 пациентите, притеснени, че могат да се заразят в болнично заведение, избягват да ходят при лекар и в болница, което затруднява тяхното лечение и води до усложнения. Особено при остри състояния, какъвто е острият миокарден инфаркт. 

Изключително важно е хората да не бъдат стресирани повече от необходимото, що се касае до опасността от тази инфекция. И това да ги направи неактивни спрямо техните заболявания и по този начин да ги изложи на по-голям риск, включително и по-голяма смъртност. 

Оказва се, че хората, болни от Covid-19, са постъпили в болница в Италия със симптоми на остър миокарден инфаркт. В немалък процент от случаите всъщност имат т.нар. "стрес индуцирана кардиомиопатия". Те нямат на коронарните си артерии съществени промени, но имат подобно на миокарден инфаркт състояние, предизвикано от стрес. 

Така че нека не плашим хората повече, отколкото е необходимо, за да не увеличим техните сърдечни проблеми – каза проф. Пламен Гацов, началник на Клиниката по кардиология във II градска болница - София,

Разговорът с проф. Пламен Гацов, началник на Клиниката по кардиология във II градска болница - София, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени