Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС потвърди присъдата на кмета на община Септември Марин Рачев

Снимка: vks.bg

Окончателно Върховният касационен съд потвърди присъдата от две години и половина условно, при 4 години изпитателен срок на отстранения преди месец кмет на община Септември Марин Рачев.

Той е осъден за прикриване на данъци в особено големи размери за времето преди да стане кмет, когато е бил едноличен търговец на горива.

Марин Рачев ще трябва да изплати на НАП 115 хиляди лева плюс натрупаните лихви, като общата сума възлиза на над 300 хиляди лева. От гражданското сдружение „Да спасим община Септември“ настояват да бъде потърсена наказателна отговорност и от съпругата на Рачев - Васка Рачева. Адвокат Николай Баташки коментира:

"В хода на делото да е констатирано от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена, която той публично обяви, че ще бъде кандидат за кмет на община Септември на предстоящите през лятото избори".

Марин Рачев бе първият разследван от специализираната прокуратура кмет в страната за безстопанствено управление на общината и злоупотреба с власт.

Срещу него се водят две специализирани съдебни дела.

Преди месец Марин Рачев бе предсрочно освободен заради конфликт на интереси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!