Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров

Балет "Арабеск" подготвя програма за гледане и участие вкъщи

Началото е от 13 април

Снимка: facebook/dasweltschmerzduet

Малко след като Васко Пармаков се пресели в по-добрия от световете, дългогодишният му сподвижник, басистът Веселин Веселинов-Еко продължи с пианото на Милен Кукошаров идеите на Пармачето да се импровизира върху композитори от преди век.

Първият им албум бе с музиката на Ерик Сати, любим не само на френски джазмени, но и на музиканти от цял свят („Куадро Нуево“ с „Кайро Степс“, „Чича Либре“, Паоло Фрезу, Мишел Камило в дует с Томатито, Тони Китановски с Черкези оркестра, Артуро О‘Фарил или триото на Енрико Пиеранунци, ако трябва да селектирам от звучащите в стрийм „Дуенде“.

Две години по-късно Еко и Милен „рецидивират“ – след “ImproviSatie” (2017) идва ред  и на „Consequences” (2019).

С присъщото му чувство за хумор, Еко кръщава дуото им Das Weltschmerz Duett („Мирова скръб“). И понеже шило в торба не стои, какъв по-добър момент от този, в който всички са по домовете си, за да отправят предизвикателство (не и без подкрепата на Пепи Коев от „София Лайв Клуб“) към танцьори от Балет „Арабеск“.

Резултатът може да се види в социалните мрежи на дуета и балета, споделяме възхитата от поредната „Изолация-Импровизация“ – в техния случай по „Гносиен No 1“ на Сати.

Заснетите със смартфони по домовете им моменти на блаженство доказват, че и българските артисти с нищо не отстъпват като инвенция и реализация на колегите си от цял свят, лишени от друга публика, освен виртуалната. Аплодисменти за Еко, Милен, Боряна Сечанова – арт-директор на балета и на танцьорите Андреа Дякова, Васил Дилчиков, Виктория Петрова и Ервин Есен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна