Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пет книги за дните на изолация

Даян Шаер
Снимка: Благородна Георгиева

"Моите приоритети в този месец на изолация, като начало, бяха да се фокусирам върху написването на новата ми, четвърта книга и върху това да прочета повече книги, тъй като все не ми оставаше време в това забързано ежедневие.

Предпочитам да чета нови книги. По принцип рядко се връщам към прочетена книга, тъй като има доста книги, които „ме чакат“ така или иначе и много рядко, освен ако не ми е любима, се връщам." Това каза за БНР младата писателка  Даян Шаер:

„Някои мои читатели, след като започнах да правя live-четата „Има ли места в рая“ с презентиране на заглавия, които да четат по време на коронавирус, започнаха да ме молят да презентирам книги за личностно развитие.

Това е един вариант, в който хората четат нещо, което в момента да повдигне духа им, да ги ободри и да насочи мисълта им в някаква по-правилна и градивна посока.

Вариант две, който аз лично предпочитам - художествена литература, която по някакъв начин ме отвежда към дестинации, които в момента не мога да посетя“.

Шаер препоръча и пет заглавия за читателите в изолация:

"На първо място слагам винаги Виктор Пасков и „Балада за Георг Хених“.

Не обичам да я рекламирам, просто защото книгата е много чиста и няма нужда от реклама, а само човек да я грабне и да започва да я чете. Тя е по-скоро автобиографична, за добротата на хората, едно безкористно добро колко може да е красиво и колко краси душата на човека.

На второ място бих сложила като автор Айн Ранд с „Атлас изправи рамене“ в три части и „Изворът“. Изключително впечатлена съм от тази авторка. Не мога да повярвам, че толкова на късан етап се срещнах с нея.

Мога да препоръчам Елиф Шафак като общ знаменател и вече поотделно всеки да си открие книги, които му харесват, тъй като от нейните книги са доста разнообразни и всяка една е като един различен свят и различна врата, която те отвежда на много невероятни места и истории. По принцип препоръчвам „Любов“ като за първа книга.

На четвърто място ще сложа „Хиляда сияйни слънца“ на Халед Хосейни. Много се четат неговите книги, те са свързани с войната в Афганистан. На мен лично тази ми е любима - много силна, разтърсваща за това какво се случва с животите и душите на хората, когато попаднат в обятията на една безпощадна война.

Самата Шаер в момента чете "1984" от  Джордж Оруел, защото следващата ѝ книга ще бъде антиутопична. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от