Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селекция от документални филми в онлайн формата на фестивала "Master of Art"

Снимка: Фейсбук

Петото издание на фестивала за документално кино "Master of Art" започва тази вечер. То ще се проведе въпреки пандемията от коронавирус, но дистанционно. Зрителите ще могат да видят онлайн над 25 филма срещу пакетна цена от 10 лева. Достъпът е гарантиран от всяка точка на страната чрез онлайн платформа. Мотото на тазгодишното издание е „Прегърни изкуството“.

В сегашната ситуация не трябва да лишаваме хората от качествено научно-документално кино, казва журналистът Найо Тицин, който е организатор на фестивала.

Докато зрителите са в очакване на първите филми, във Фейсбук страницата на фестивала има публикувано специално обръщение на Мартин Купър – режисьор на филма „Следи от душата“, който през очите на 12 международни художници изследва света на съвременната калиграфия и защо тя се явява все по-актуална форма на изкуство в днешното цифрово време

„Надявам се да се пазите и да сте добре в тези изключителни, леко сюрреалистични, но и плашещи времена за всички ни. Но поне това е една добра възможност сега, докато сме затворени вкъщи да погледаме малко документални филми. А какво по-добро от филмите от фестивала „Master of Art“. Бях на фестивала преди година и бях направо зашеметен от огромното количество качествени филми и то най-вече в категория „Съвременно изкуство“, в която беше селектиран и моят филм“, споделя със зрителите Мартин Купър.

Лентата „Стихията Медея“ е посветена на създаването на театралния проект „Медея“.

„Медея е едно зло. През нейния опит би трябвало да си дадем сметка колко е пагубно да се живее на нивото на чувствата само“, казва актрисата Снежина Петрова. „Медея е такава, че тя може да се самонаказва. Но на нея й е лесно – тя ще отиде при боговете. Ние да му мислим“, допълва актрисата и преподавател Цветана Манева.

Фестивалът ще покаже и филм за историята на архитекта на операта в Сидни Йорн Утсон. „Всеизвестната сграда, която е част от културното наследство. Прекрасен датски филм. Друг северен филм, пак свързан с Дания, е в конкурсната ни категория - „Изкуство и власт“ – изключително красив филм, „Гарванът и чайката“, който се фокусира върху отношенията между Гренландия и Дания. Там също има наболели културни проблеми, белязани от колониализма.“

Ако отидем на юг в същата категория зрителите ще видят първия иракски документален филм, попаднал в селекцията на фестивала. Той разказва за кюрдски фотограф.

Сред някои от останалите филмови заглавия в онлайн формата на фестивала са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията и „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за непубликувано интервю на актрисата от декември 1976 година.

Филмите могат да се проследят на NETERRA.TV от 9 до 30 април в България.

Съкратеното онлайн издание на "Master of Art" през април ще бъде последвано от пълно издание от 1 до 24 септември в НДК.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна