Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия с мерки за спасяване на културата след кризата с коронавируса

Разказ на кинокритика Соня Александрова, която работи и като медицинска сестра във Флоренция

Снимка: БГНЕС

Туризмът и културата са едни от най-силно засегнатите сектори от разпространението на коронавируса в Италия. Още в средата на месец март излиза проектозаконът „Лечение за Италия“ (Cura Italia), както и допълнителни мерки за подпомагане на туризма и културата, одобрени от Министерския съвет на страната. Приет е и указ за подкрепа на работещите в двата сектора от Министерство на културното наследство и туризма.

Извънредният фонд „Театър, кино и аудиовизуални средства“ отпуска 130 милиона евро за 2020 г. за подкрепа на автори, артисти, продуценти и разпространители и всички работещи в сектора, засегнати от мерките, предприети за спешната ситуация Covid-19, както и инвестиции за възобновяване на стартирането. Възстановяването на суми с ваучери, вече предоставени за отменени пътувания, се разширява и за билети за представления, кина, театри, музеи и други културни места.

Какво понесе италианската култура и как реагира на обсадата? Чуйте разказа на кинокритика и журналист Соня Александрова за тревожната ситуация в Италия и инициативите в подкрепа на културата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени