Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравен медиатор: Улиците са пусти, мерките се спазват

След информационната кампания, в шуменското село Ивански преминали към дарителска

Ирина Илиева е първият здравен медиатор в шуменско село по програма "Зов за социално включване на роми и други уязвими групи". 

Ирина Илиева

"Преди 3 години се завърнах от чужбина, кандидатствах в конкурс по българо-швейцарската програма. След проведено обучение бях назначена на работа в Община Шумен като здравен медиатор", разказва тя в предаването "Хоризонт до обед".

Преди извънредното положение ежедневието на Ирина в село Ивански протичало по-различно. До обяд в кабинет, а следобед на терен, в работа по конкретни казуси.

Първите две седмици от извънредното положение са преминали в информационна кампания за предпазване от Covid-19.

Казват, че ромите не са организирани, не спазват правила. Успяхме да го преборим това нещо. Нашата работа като медиатори допринесе за това улиците да останат безлюдни, да се спазват всички мерки. Социалната изолация се спазва“, твърди Ирина Илиева.

"Третата седмица се усети напрежение от страх, от мизерия, отчаяние. Така че вече мисията ни за работа не трябва да бъде информационна, а дарителска кампания. Много от хората, които са се занимавали със сезонна работа, сега са без препитание и изнемогват", допълва медиаторът.

Ставам свидетел на такива покъртителни картини, където хората буквално гладуват. В тези семейства има и деца.“

Така се задвижила кампания за солидарност и съпричастност с тези, които са най-зле. „И подпомагаме много семейства с хранителни пакети.“

В акцията се включват хора с малък собствен бизнес, неправителствени организации, евангелистки църкви.

За пореден път ромската общност не е обект на националните институции за подкрепа, но ние доказахме в това трудно време, че можем да бъдем пример за подкрепа и солидарност на цялата нация“, коментира здравния медиатор.

„Роми, които работят и живеят в чужбина, положението при тях също не е леко, но имат по-голяма възможност за подкрепа – много от тях изпращат пари. Ромите от община Шумен, които живеят в чужбина и работят там, изпращат много средства, за да се закупят хранителни пакети и се дават пакети, хранителни, не само на роми, а се дават на хора крайно нуждаещи се…“ - така изглежда картината в Шуменско, обобщена от Ирина Илиева. 

Чуйте и звуковия файл.

Снимки: Посолство на Швейцария в България - Фейсбук страница, 

програма „Зов за социално включване на роми и други уязвими групи“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна