Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си легендарният актьор Вълчо Камарашев

Снимка: Кирчо Стоичков

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев, съобщават от Съюза на артистите в България. 

Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, беше популярен с чувството си за хумор и жизнерадостното си излъчване – вдъхновение за всеки, който имаше честта да го познава. 

Изиграл е над 100 роли в театъра, повече от 80 в киното и има близо 200 участия в телевизията. В театъра („В полите на Витоша“, „Хъшове“, „Маскарад“, „Три сестри“, „Майстори“, „Старчето и стрелата“, „Войцек“, „Чудо“ и др.), в телевизионни постановки и сериали („Чичовци“, „Службогонци“, „Крадецът на тролейбуси“, „Призраци“, „Нос“, "Откраднат живот", "Столичани в повече" и др.) и филми ("Черните ангели", "Войната на таралежите", "Тримата от запаса", "Зарево над Драва", "Вилна зона", "Осъдени души", "Чичовци", "Записки по българските въстания", "Служебно положение ординарец", "Мера според мера", "Комбина", "Жребият" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Израснал край морето и творческия бриз на град Бургас, първоначално мечтае да стане моряк като своя баща. Когато става 15-16-годишен, една учителка в драмсъстава на училището преобръща представите му за театър. Завършва актьорско майсторство във  ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Следва среща с „неговия режисьор" Леон Даниел. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959–1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962–1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964–1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г.

Колегите и приятелите му ще го запомнят като талантлив актьор и прекрасен човек!

Поклон пред паметта му.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна