Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът "за" и "против" замяната на медикамент - с патент или генеричен

Снимка: Ани Петрова

Спорът "за" или "против" възможността за замяна на един продукт с генеричен в аптеката трябва да бъде в посока кога е безопасно да се замени даден лекарствен продукт с друг, кога пациентът ще бъде най-защитен по отношение на своето лечение, каза пред БНР Александър Симидчиев, пулмолог, началник на отделение в Медицински институт на МВР. 

Генеричното заместване не трябва да противопоставя лекари и фармацевти, изтъкна д-р Симидчиев:

"В голяма част от случаите, когато става дума за хапче или за сироп, оригиналният медикамент и генеричният имат доста сходни характеристики и качествата им се потвърждават от Изпълнителната агенция по лекарствата".

Той посочи, че опитът на лекари, които са работили с един или друг медикамент, показват, че понякога заменянето на един медикамент с друг, може да разбута един добре стабилизиран пациент в неговото лечение на хроничното му заболяване. Не винаги замяната на едно с друго води до същите ефекти:

"Генеричните медикаменти обикновено са с по-ниска цена, което прави достъпността им по-голяма. И когато не застрашава пациента и не води до промяна в контрола на терапията му, а напротив - увеличава достъпността, тогава няма никакъв проблем. Има плюсове и в едната, и в другата посока".

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна