Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Тревожно е даването на избор на хората дали да отидат в храмовете

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Даването на право на хората да избират дали да отидат в храмовете за Великден е тревожно. Законът трябва да важи за всички и след като имаме закон, който забранява събиране на много хора на едно място, това трябва да е валидно и за православните християни". Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, преподавател във ВТУ, и уточни, че така е възможно да се разрасне заразата, която до момента успешно е овладяна. Той беше категоричен, че държавата трябва да се намеси и да забрани провеждането на великденски служби с миряни.

"Никой не отнема правото на гражданите да отправят своите молитви и да посрещнат големия християнски празник", уточни политологът. 

Той посочи, че част от експертите казват, че няма как да бъдат затворени храмовете, защото това противоречи на правото на изповядване на религия. 

В предаването "Нещо повече" доц. Инджов коментира, че има минус в системата на медицинските марки:

"Не се прилага масово тестване и не се знае реалният брой на заразените".

Според него икономическите мерки на правителството не са добри. Експертът по политически комуникации критикува езика на министър-председателя, който е много експресивен и плашещ хората:

"Бойко Борисов говореше за морга. Служи си с прекалено плашеща и експресивна стилистика, която не отговаря на реалното състояние на нещата. Ще дам сравнение с Германия, която е давана за пример как в една голяма страна, която е център на много мигрантски потоци, е успяла да овладее успешно разрастването на заразата. И там канцлерът Меркел не използва стряскаща, военна и плашеща терминология". Според него, ако хората излязат от тази ситуация с една страхова психоза, нещата няма да отидат на добре.

Доц. Инджов коментира и отношенията между премиера и президента, като посочи, че правото е на страната на държавния глава:

"Президентът Румен Радев не се е обявил против мерките за изолация, а критикува правителството, че няма адекватни икономически мерки. Оттам идва констатацията му, че гладът ще победи страха". 

Интервюто на Людмила Железова с Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна