Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимият културен сектор ще бъде компенсиран заради кризата

БНР Новини
Снимка: Pixabay

Не е новина за никого, че културата е един от най-засегнатите сектори от кризата. Културните институции бяха затворени първи с обявяването на извънредното положение. Тази мярка засегна държавни, общински, частни, неправителствени организации, както и свободните артисти. 

За държавните и общинските културни организации действат различни модели на финансиране и по време на извънредно положение бюджетът и моделът на финансиране може да се променя, така че да се осигури заплащането на труда в културните институции. Но големият нерешен проблем е финансирането и оцеляването и поне минимално заплащане на труда при независимия културен сектор – частни, неправителствени, самоосигуряващи се артисти и тези, които работят на временен договор или на проектен принцип. 

Предвидени ли са достатъчно защитни механизми за всички участници в културните процеси, има ли достатъчно буфери за преодоляване на кризисни ситуации? Творците, свързани с независимата културна сцена, излязоха с призив за подкрепата ѝ и с конкретни предложения.

Абсолютно нормално е искането на свободните творци и организации в културата да бъдат подкрепени в настоящата ситуация чрез създаване на Социален и Структурен фонд. 

В проведените две срещи с министъра на културата бяха поставени тези искания за финансиране с допълнителни средства от държавния бюджет и преструктуриране на европейски програми, вчера следобед имаше трета среща. Какви бяха нейните резултати и удовлетворяват ли те независимите творци? 

Чуйте Димитър Бакалов – създател на частния театър “Театро“ и Атанас Маев – артмениджър на "Дерида денс център".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени