Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без вярващи на църковните служби за Великден в Кипър

"Остани си вкъщи. Спаси животи" - надпис на сграда в центъра на Никозия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без присъствието на вярващи ще се проведат църковните служби в Кипър по време на Страстната седмица и Великден, за да се предотврати разпространение на коронавируса. Това бе съобщено след срещата днес на президента на Кипър Никос Анастасиадис и архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори. Страната е под строга карантина до 30 април.

Кипърската църква ще определи в кои храмове ще се извършват богослуженията в започващия празничен период, като те ще бъдат без присъствието на миряни и при спазване на всички изисквани от правителството защитни мерки. За това се договориха днес държавният глава и главата на много влиятелната Кипърска църква.

Архиепископ Хрисостомос Втори увери президента, че Църквата ще приложи стриктно разпоредбите, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи говорителят на правителството Кириакос Кусиос.

По-рано през седмицата архиепископът заяви, че църковните служби през Страстната седмица и Великден ще се провеждат при затворени врати. Той призова вярващите да осъзнаят потенциалната опасност от пандемията и да работят заедно, за да я спрат, дори ако това означава да не ходят на църква по Великден.

С решение на правителството вчера въведената в Кипър карантина бе удължена до 30 април, без да се прави изключение за Великден, подчерта президентът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна