Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор на Covid-19

| обновено на 10.04.20 в 17:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от останалите страни-членки на ЕС, се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро. Идеята за т. нар. „коронаоблигации“ беше изоставена.

Компромисът беше постигнат след продължителни и напрегнати преговори. Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену подчерта:

„Днес ние отговорихме на призива на нашите граждани за Европа, която закриля. Бяха ни необходими общо 16 и половина часа срещи и много повече за тяхната подготовка, но ние успяхме!“ 

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност - за работещите, малкия и среден бизнес и страните-членки.

Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Втората мрежа -  за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка (EIB). Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия през Европейския механизъм за стабилност (ESM). Всяка държава от еврозоната ще може да тегли сума от фонда ESM на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването. Общата кредитна линия по Европейския механизъм за стабилност ще бъде в размер на 240 млрд. евро.

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. На срещата на Еврогрупата обаче не се постигна споразумение относно това как ще бъде финансиран този фонд.

Мариу Сентену посочи, че страните членки ще работят върху Фонда за възстановяване в по-дългосрочен план и като част от него ще обсъдят "иновативни финансови инструменти, в съответствие с договорите на ЕС".

Той потвърди, че някои членки на ЕС (като Италия и Испания) подкрепят възможността Фондът за възстановяване да се финансира посредством т.нар. "споделени задължения", визирайки идеята за емитиране на общ дългов инструмент, добил известност като "коронаоблигации", но други (Германия и Нидерландия) се противопоставят на това.

Председателят на Еврогрупата подчерта:

„Тези споразумения показват, че ние имаме политическа воля и гъвкавост да използваме инструментите, които създадохме при последната криза, в този случай Европейския стабилизационен механизъм, и да ги направим подходящи за настоящата. Този спешен план ще защити нашата икономическа и социална структура, докато потъваме в рецесията.“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства договорената стратегия. Той добави, че заедно с председателя на Европейската комисия работи върху пътна карта и план за действие, които да гарантират благосъстоянието на европейските граждани и да върнат ЕС към силен, устойчив и включващ растеж, който да се базира на зелената и цифровата икономика.

Общо досега в борбата срещу пандемията в Европейския съюз са мобилизирани рекордните 3,2 трилиона евро, като това е най-големият в света финансов пакет за облекчаване на негативното икономическо въздействие от Covid-19.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.