Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

Църквата ще раздава маски на вярващите за Великден, пише на първа страница „Монитор“. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и архиереите от Светия синод за мерките, които ще се вземат срещу коронавируса около най-светлия християнски празник.

За да се избегне струпването на много хора около църквите, най-строгите мерки започват още от тази неделя, когато е Цветница. Владиците направиха исторически компромис, като се съгласиха да не се раздава върба на Цветница.

Караме с благодатен огън от миналата година, допълва „Труд“. Службата за Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

Има препоръка богомолците да влизат в храмовете с маски. На разпети петък миряните няма да минават под масата. От Синода предлагат плащеницата да се държи и хората да минават под нея. От Вестникът цитират и думите на премиера Борисов, според когото пикът на заразата се очаква около Великден и след него.

24 часа“ съобщава, че почти половината от хората по света имат собствен начин да се свързват с Бог - нерядко извън храмовете и без посредници. За 35% от българите не е особено драматично да потърсят спасение извън храма и при сегашната пандемия, допълва изданието. По темата пише и „Стандарт

Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители и членуващите в нея компании дариха над 1 млн. лева в помощ на българската здравна система в борбата й с коронавируса, съобщава „Телеграф“.

Фондът „Обединени срещу Covid-19“ пък ще разпредели над 800 хил. лева за борба с кризата към местни болници, читалища, граждански организации и социални предприятия в цялата страна.

Covid -19 осъжда половин милиард души на бедност, е водещото заглавие на „Земя“, като се позовава на доклад на благотворителната организация “Оксфам“.

Според документа някои страни може да се върнат към равнищата на бедност отпреди около 30 години.

Какво да правим с новата армия безработни - пита „Сега“ и допълва - Изходът е в две посоки - интелигентна субсидирана временна заетост и повишаване на квалификациите и уменията.

Световната банка опроверга Горанов, пише на първа страница „Дума“. Българската икономика ще потъне в рецесия през 2020 г. в резултат на пандемията, прогнозира Световната банка.

Очаква се спадът на БВП да достигне 3,7 на сто през 2020 година. Това пише в пролетната икономическа прогноза на Световната банка за Европа и Централна Азия.

Според финансовия министър Владислав Горанов най-негативният сценарий е растежът през тази година да спадне с 3%. Прогнозата на Световната банка за 2021 година за България е растежът да достигне 3.9%.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от