Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ивана Мурджева: Рафтовете в търговските вериги ще бъдат заредени от големи производители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложението на големите търговски вериги на паркингите пред магазините да се организират фермерски пазари много прилича на случващи се вече събития и не се вмества в концепцията на правителството за солидарни мерки срещу кризата. Това каза пред „Хоризонт” Ивана Мурджева от Сдружението на малките семейни ферми и преработватели, според която подобно решение няма да доведе до търсения ефект.

Подобни пазари съществуват и предложението не е нито толкова новаторско, нито толкова находчиво от страна на големите вериги, коментира Мурджева в предаването "Преди всички". Подобни пазари нямат този ресурс, който правителството визира в подкрепящите мерки, смята тя.

За да подкрепи българското производство в ситуация на криза, Министерството на земеделието предложи големите вериги да отделят поне половината си площ за български продукти. Това предизвика остра реакция от страна на търговците, които предложиха като алтернатива провеждането на фермерски пазари на паркингите.

Действително ще бъде проблем, ако малките производители трябва да заредят търговските вериги, признава Ивана Мурджева. Според нея това могат да направят големите производители, които имат капацитет, наясно са с механизмите на пазара и имат добре изградени маркетингови и логистични структури. 

Няма да останат празни тези рафтове, които те ще отделят. Те ще бъдат добре снабдени, но това снабдяване няма да бъде в полза на малките.”

Относно наново лансираното предложение да се диференцира ДДС върху храните и да стане 5%, Ивана Мурджева припомни, че това  многократно и категорично е била отхвърляно досега. Тя смята, че трябва да се мисли и за други засегнати сектори, не само за земеделие и храни.

Може би моментът е дошъл да се мисли диференцирано, съобразно нуждите на отделните сектори”, каза Мурджева.

В такава ситуация трябва да се мисли дългосрочно. Микропроизводителите и малките производители в сектор земеделие за дълги периоди са оставали невидими, а напоследък попадат в обзора на земеделското министерство, отбеляза още Ивана Мурджева.

Сдружението на малките семейни ферми и преработватели работи от 2014 година. Много от малките производители от самонаети са се превърнали в „наети лица на места, които им дават по-голяма сигурност за идния ден”, разказа Ивана Мурджева. Ето защо според нея сега предприеманите мерки не бива да се правят „на юруш” и не трябва да се търсят резултати в близките 6 месеца, а е важно да има такива и в близката година и половина.

Микроземеделието е базовият сегмент. Ако то бъде системно неглижирано и унищожавано, в такива моменти на криза се виждат проблемите в структурата, обобщи Ивана Мурджева. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от