Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С люти чушки против люти вируси

Най-свирепата част на чушките е вътрешната им ципа. Анализите показали, че лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор). 

Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони! Може би на този уникален състав на лютите чушки се е дължало здравето на българина в миналото, който не е сядал на трапезата без любимата си огнена подправка. Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

 Освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект, съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма.

Южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването, от което страдат над триста милиона жители на Земята.

23-годишната Славена Родинова заедно със семейството си се занимава с отглеждането на люти чушки в село Страшимирово, община Белослав. 

Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. 

Продуктите са изцяло натурални.  Чуйте още от разговора на Ваня Славова със Славена Родинова:


Сортовете люти чушки, които отглеждат във фермата в Страшимирово са над 150.
 Преди 8 години е създаден и собствен сорт люта чушка. Предстои тя да бъде патентована. 
В момента магазинът за люти артикули в София е затворен и продажбите са онлайн. Цялостната ситуация се отразява на бизнеса, но Родинови са оптимисти и вярват, че като отмине коронавирусът, хората ще заложат повече на българското производство. 
Семейство Родинови са участвали в най-голямото изложение за храни и напитки в Дубай в началото на февруари месец и вече имат сключени сделки с добри партньори от различни държави, но предвид факта, че са затворени границите към момента, търговските отношения ще се осъществят по-нататък във времето. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени