Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Баксанова, ИПИ:

Нямаме факти, само интерпретации за системата за разпределение на делата

Снимка: БГНЕС

Как ще се разпределят съдебните дела след прекратяването на договора за поддръжка на системата за случайно разпределение на делата

Дори системата да има уязвимости, е лесно да се проследи кой се е опитал например да направи някакъв пробив, каза в предаването "Преди всички" Екатерина Баксанова от правната програма на Института за пазарна икономика (ИПИ). Квалифицираният електронен подпис позволява всеки, който се е докоснал до системата, да остави следи в нея, поясни тя.

Може да има 23 уязвимости, но ние нямаме достъп до този доклад. Те (Висшият съдебен съвет – бел. ред.) решиха да не го правят публичен, да остане в тайна”, подчерта Баксанова и попита защо в условия на следствена тайна главният прокурор е обиколил почти всички национални телевизии.

„Хвърляше шумни медийни бомби. В крайна сметка ние не разбрахме какви са фактите. Чухме само интерпретации, които изглежда са манипулирани, силно преувеличени, дори превратни. Защото по време на дискусията вчера представители на ВСС неведнъж казаха, че в самия доклад няма данни за нито един пробив в системата. Има данни за опит през 2016-а, но той е бил неуспешен. В този смисъл как правосъдието е било застрашено не става ясно.”

Според Екатерина Баксанова не е ясно и защо докладът е бил предоставен само на определена група от съдебните кадровици, а не на всички едновременно.

Дали случаят е бил използван за съживяване на конфликта между главния прокурор Иван Гешев и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов?

„Определено беше използван, но това не е изненада, тъй като г-н Гешев предварително набеляза „врагове на народа” още по време на първото си интервю, докато беше все още само кандидат за главен прокурор. Тоест той има една таргетирана група и сега ми се струва, че е доста превъзбуден и радостен от това, че има повод – дали е намерил повод или го е произвел, е отделен въпрос. Но определено има някаква настървеност, не само срещу Лозан Панов. И в тази офанзива е подкрепен от министъра на правосъдието, който извън инфантилността на поведението си с викането и персоналните атаки към г-жа Дишева (Атанаска Дишева, член на ВСС от съдийската колегия – бел. ред.), показва доста по-сериозен проблем, а той е, че представител на изпълнителната власт демонстрира категорично, че мнението или възгледите, които не съвпадат с неговите или с тези на статуквото във ВСС, нямат място в дискусията. /.../ И се създава впечатлението, че той е не министър на правосъдието, а на министерство на истината”, коментира Екатерина Баксанова пред "Хоризонт".

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна