Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каракачанов иска държавата да поема 60% от заплатите на сезонните работници

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов внесе в Министерския съвет спешни мерки за подпомагане на земеделския сектор.

По-лесен достъп на хората до селата и нивите, мярката за подкрепа на бизнеса „60 на 40“ да важи и за сезоните работници, предлага Каракачанов.

Каракачанов е предложил на правителството държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на сезонните работници от земеделския сектор.

Иска се и временно спиране на вноса и продажбата на плодове и зеленчуци, докато българската продукция се прибира и предлага на българския пазар.

Вицепремиерът иска и промени в пропускателния режим на областните градове, за да може сезонните земеделски работници да стигнат до обработваемите селскостопански площи.

Тези промени трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Посочено е, че водачите на транспортните средства със сезонни работници ще имат служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност, или от регистрирани земеделски стопани.

Друга предложена мярка е да се осигури безпрепятствен достъп на хората до дворни места, за да може да се насърчи производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

За тях ще има служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от