Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Марадона: Божията ръка“ на Джими Бърнс изследва мита за гениалния футболист

Биографията на Марадона е вече на пазара.
Снимка: Hybrid books

Българските читатели вече имат възможността да се докоснат до скандалната биография „Марадона: Божията ръка“ на Джими Бърнс.

Във времена, в които играчи като Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович диктуват правилата на футболните терени по света, едно име все още се титулува като създателя на тези правила. Гениалният виртуоз на коженото кълбо Диего Марадона продължава да стои на върха в множество класации за най-добрите футболисти в историята на великата игра. Кариерата му, увенчана със стотици мачове и поне още толкова скандали, се превръща в обект на изследване от страна на Джими Бърнс, дългогодишен кореспондент на „Файненшъл таймс“, Би Би Си и „Икономист“. Бърнс се заема с тежката задача да разучи из основи живота на футболния гений, превръщайки написването на книгата в своеобразно пътуване между двете страни на Атлантика. 

За този гол Марадона каза, че ако е имало ръка, то това е била ръката Божия.

След множество интервюта с играчи, треньори, мениджъри и дори лекари Бърнс издава „Марадона: Божията ръка“, която обхваща живота на Диего Марадона от родното гето в Буенос Айрес, преминава през периодите му на върхове в Наполи и Барселона и стига до терените на Съединените американски щати, където Марадона сензационно е изхвърлен от Световното първенство след положителен тест за наркотици. Последващите изяви на „Микеланджело на футбола“ пък са отразени в допълнителна глава, написана през 2019 г. от Джими Бърнс специално за българското издание на книгата от Hybrid books.

Ето откъс от биографията, предоставен единствено за БНР от издателството:

От посещението на Ева Перон във франкистка Испания през 1947 година визитата на нито един аржентинец не е предизвиквала подобно вълнение сред каталунците. В петък, 4 юни 1982 година, Диего Марадона, все още ненавършил 22 години, заедно с Хорхе Китершпилер слиза от самолета в Барселона, за да финализира една от най-грандиозните трансферни сделки досега във футбола. Наобиколен от възторжени фенове, под блясъка на светкавиците на фотоапаратите, той е набутан в чакащата наблизо лимузина и с нея изминава десетте мили, които разделят международното летище „Ел Прат“ и колосалните декари земя, върху които се шири футболен клуб „Барселона“.

Диего при подписването с Барса

Церемонията по подписването се провежда в главната заседателна зала на клуба. Помпозността напомня сключването на мирен договор след продължителна война. Сред присъстващите са и президентите на двата аржентински футболни клуба – „Архентинос Хуниорс“ и „Бока Хуниорс“. От другата страна на масата са банкери, адвокати, посредници и бизнесмени, които заедно съставят могъщото тяло на ФК „Барселона“, един от най-богатите футболни клубове в цял свят. Между Жуан Гаспарт и Хосе Мария Мингея (съответно вицепрезидент и посредник на клуба, два от най-острите умове в европейския футбол) седи клубният президент Хосе Луис Нунес, нисичък и набит мегаломан, който всеки момент ще докаже на скептиците в Мадрид, че клубът има властта и финансите, за да си позволи една от най-противоречивите звезди в света.

Цялата сцена е наблюдавана от Хорхе Китершпилер. Той не се съмнява и за момент, че е направил най-големия удар в кариерата си на агент. Над три години той настървява една група преговарящи срещу друга, за да може непрестанно да повишава цената на приятеля си от детинство, който се е превърнал в суперзвезда. Точната сума на сделката се пази в тайна, за да се защитят интересите на всички, които са получили дял от нея. Но според официалните данни от клуба, ФК „Барселона“ се съгласява да плати общо седем милиона и триста хиляди долара на три транша. „Архентинос Хуниорс“ ще получат пет милиона и сто хиляди долара, а „Бока Хуниорс“ – останалите два милиона и двеста хиляди долара. Самият Марадона ще получава по 50 хиляди долара на сезон, като надбавките и бонусите са отделно. В анекс към контракта, подписан между „Барселона“ и собствената компания на Диего, последният получава единствените „легитимни и ексклузивни права върху рекламните права и мърчандайзинга с името „Марадона“. От спонсорство се предвижда в касичката на аржентинеца да влязат още едни три милиона долара за период от шест години.

Меси и Марадона в националния отбор на Аржентина.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна