Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бедров: Разхлабването на мерките в Чехия ги доближава до тези в България

Хората се изнервят от липсата на хоризонт, малко правителства имат куража да дадат такъв

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неработещи магазини и заведения, голяма част от хората са все още у дома. Така изглежда Прага днес, след като започва постепенно въвеждане на т.нар. "умна карантина".

Прага    Снимка: ЕПА/БГНЕСМерките досега тук са много по-строги от тези в България. Тоест облекчаването в момента е доближаване до ситуацията в България. Тук бяха затворени абсолютно всички магазини с изключение на хранителните. Не работят фризьорски салони. Чак преди няколко дни отвориха автомивки”, поясни в предаването "Хоризонт до обед" журналистът Иван Бедров, директор на българската служба на Радио „Свободна Европа”. 

Маските в страната са задължителни от 19 март. Тогава хората са били изненадани от разпоредбата, защото маски не е имало никъде и седмици преди това по аптеките са били поставени бележки за липсата им.

„Още докато следяхме тази тема по новините от далечен Китай и не подозирахме, че ще дойде при нас, още тогава маските бяха изчезнали. Налагането на тази заповед на 19 март завари хората неподготвени. И тогава масово хората започнаха, независимо дали са малки бизнеси или по домовете си, да шият маски”, каза Иван Бедров.

След въвеждането на задължението да се носи маска много жители на страната си ушиха сами. Снимка: ЕПА/БГНЕССлед въвеждането на задължението да се носят маски, много от кафенетата, до които достъпът бил забранен, започнали да предлагат кафе и сандвичи на малки масички отвън. 

„Повечето от тях започнаха да шият маски вътре. Някои дори изваждаха на витрините си човека с шевната машина, който върши тази работа, за да може като минаваш по улицата, да видиш, че тук се шият маски. И на повечето места тези маски се подаряват заедно с кафето например, ако си купиш”, разказа журналистът.

Чешките медии са огласили много случаи от страната на домашно ушити от плат маски, предлагани или подарявани на нуждаещи се. „Това не са професионални маски, но все пак хората се мобилизираха и в рамките на два-три дни вече нямаше човек без маска.”

Снимка: ЕПА/БГНЕС„Сега правителството е уверено и започва да говори вече конкретно. Защото това, което изнервя хората в абсолютно всички държави в тази ситуация е липсата на хоризонт. Това, че навсякъде има ограничителни мерки, но много малко правителства събират кураж да споменат конкретна дата и да дадат хоризонт”, коментира Иван Бедров.

Строгите мерки в Чехия са били спазвани почти месец, а сега по думите му полека-лека започват да се разхлабват.

Мобилното приложение за проследяване в Чехия, което работи със съгласието на всеки потребител, има много строго разписана процедура за това колко време се съхраняват данните, къде се съхраняват и как се унищожават те, за да се намали рискът от злоупотреба, уточни Иван Бедров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна