Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще поеме грижата за дете на самотен родител, ако той се разболее

| обновено на 10.04.20 в 17:33
Снимка: Pixabay

Самотни родители са притеснени как ще отглеждат децата си, ако се разболеят. Някои от тях не знаят към коя институция да се обърнат, за да потърсят помощ в подобна ситуация. 

Петя отглежда сама 12-годишния си син. Бащата на детето е починал през юни миналата година. Родителите на Петя са възрастни и не могат да й помагат. В момента самотната майка не работи заради извънредното положение. Страхът й от заразяване с коронавирус е голям, защото детето ще остане само.

"Обещали са някои други приятели, просто казват - ако има нещо, можеш да се обадиш и можеш да разчиташ. Все пак всеки от тях има и свои деца и в една такава ситуация, ако нещата особено се влошат, всеки естествено ще гледа първо собственото си здраве, първо собствените си деца", споделя Петя.

Добрина също отглежда сама дъщеря си. "Аз нямам близки, които да полагат грижи за нея и трябва да остане сама или трябва да ангажирам съседи да се грижат за нея, но не може да молиш непрекъснато някой съсед", казва тя.

Лечението на това заболяване отнема поне 10 дни в болница, пресмята притеснено тя. "Това дете трябва да се грижи само за себе си, трябва да си готви, трябва да ходи да си пазарува, препоръчително е да си остане вкъщи..."

Теодор Петков е кмет на столичния район "Витоша". Признава, че не е търсено решение на ситуация, в която някой трябва да се погрижи за детето на самотен родител.

"Много интересен казус. Не сме толкова мислили по него. Основно до момента сме се съсредоточили върху помощта  за стари и самотни възрастни хора, които не могат да излизат. Имаме създадена организация и социалният патронаж. Имаме набрани и немалък брой доброволци. Относно децата лично аз смятам, че органът и учреждението, което трябва да се занимае с този казус, е Агенцията за закрила на детето, тъй като това са деца и ако наистина родителите постъпят, ще трябва Агенция за закрила на детето да поеме грижата за тези деца, най-вероятно в някакви временни домове за настаняване".

От Държавната агенция за закрила на детето насочиха въпросите на "Хоризонт" към Агенцията за социално подпомагане. В писмено становище от институцията посочват следното:

"При предприемане на действия по отношение на дете, чийто родител или родители са заразени с Covid-19 и се налага поставянето им под карантина, се спазват стриктно препоръките на Националния оперативен щаб. Действията на социалните работници са съобразно установените обстоятелства в хода на извършеното проучване по конкретния казус. Следва да се отбележи, че всеки случай на дете е индивидуален, поради което при постъпване в отдел "Закрила на детето" на сигнал за дете в риск, се извършва спешно проучване на конкретния случай и се предприемат мерки за защита правата и интересите на детето", пишат от Агенцията за социално подпомагане. 

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени