Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция наложи двуседмична карантина на ромско селище

| обновено на 10.04.20 в 17:05
Мъж с маска преминава край надпис с пожелания за добро изкарване на Великденските празници в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в централна Гърция наложиха двуседмична карантина на ромско селище след регистриране на множество случаи на зараза с коронавирус сред обитателите му, предаде АФП.

Решението бе взето късно в четвъртък, след като 20 от 29 тествани в Неа Смирни край Лариса, около 350 км северно от Атина, се оказаха позитивни за Covid-19.

„Ще се правят тестове в района, който е под карантина“, каза местният губернатор Костас Агорастос за „Прото тема“, като добави, че ще бъде направен скрийнинг и на други ромски общности в близост.

Днес бяха тествани още 200 души от общността, но властите не са съобщили резултатите.

Лекар от болницата в Лариса предупреди, че тя може да се окаже препълнена, ако се потвърди процентът на заразени от първите тестове – около 60%

„В района има 3000 жители, това е около 1800 души“, каза д-р Йоргос Василопулос, като добави, че болницата може да си позволи около 70 легла за болни от коронавирус.

Карантина ще бъде наложена и на намиращ се лагер за мигранти в района.

Гърция, която е с население около 11 милиона, има 1955 потвърдени случая на коронавируса, от които 86 смъртни, в интензивни отделения са 79 души.

Гръцкото правителство въведе контролно-пропускателни пунктове по магистрали и пристанища, за да не допусне пътувания към провинцията и островите за православния Великден който е на 19 април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени